DOBBIACO / TOBLACH - CORTINA

 Banan har ett par tuffa stigningar och det är en jobbig bana utan mycket vila!

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Våra arrangemang och utflykter

Under skidresan till Dobbiaco/Toblach Cortina har vi inga egna aktiviteter inplanerade men bara att vara i denna miljö är magi. Vi delar med oss lite av det unika med Cortina och några tips på aktiviteter här nedan. 

Visma Ski Classic - Cortina
Toblach Cortina GStours
GStours logo

Vackert i Cortina

Natten har givit efter. Solen har också den här morgonen lyckats bestiga bergen runt Cortina och skänker nu ljus åt oss och byborna. Att öppna hotellrummets fönsterluckor och kisa mot kabinbanan som kämpar sig upp mot Falorias topp, är en härlig syn. Det är vackert i Cortina. Italiens äldsta skidort ligger omsorgsfullt inpackad mellan Dolomiternas makalösa bergformationer som under snön bär sin karakteristiskt röda färg.

Vi bor centralt på Franceschi Park Hotel men ändå inte. Visst det är bara ett stenkast från ”pulsen”, men det är en lugn och skön oas att koppla av på inför det som komma skall.  I själva relaxavdelningen med pool, jacuzzi, ångbastu finns även en hörna där du bara kopplar av efter dagarna med aktiviteter i Cortina.

I byn kantas gatorna av typiska alphus med skyltfönster där de rätta märkeskläderna, dyraste smyckena och senaste sportprylarna visas upp i all sin prakt. Även Gucci har hittat hit med sin märkesbutik. Du finner den strax intill kyrkan. För trots skönheten i denna vackra alpby är det ändå lyxen som först slår en när man besöker Cortina. Och trots vacker natur och bra skidåkning är byn mest känd för sitt internationella jetset som kommer hit år efter år.

Dolomiternas drottning – en grånad skönhet men fortfarande bländade vacker. Fyrar hon av ett soligt leende är du förlorad. Cortina d’Ampezzo är skidorten som träffar rakt i hjärtat. Att man även år efter år levererar ett skidlopp i världsklass är inte illa.

 

Följ med oss på skidresan till Italien. Till Dobbiaco, även kallat Toblach på tyska. Vi på GS Tours kan området. Vi har bott här och vi har åkt längdskidor i de flesta av de 200 km skidspår som finns runt Cortina. Vi vill verkligen att våra resenärer ska få ut det där lilla extra på sin resa!

Själva byn bjuder flärdfull magi fårad av mjuka åldersrynkor. Längs shoppingstråket Corso Italia trippar höga klackar och välskräddade dressar. Butiksutbudet skvallrar om stinna plånböcker; Cartier, Gucci, Prada…
Cortina hör till Ski Dolomiti som består av 12 skidorter. Den ålderstigna charmen förlåter de förhållandevis små och transportberoende systemen: 

Tofana heter OS-stjärnan och är det största och äldsta området. Inled dagen med de fantastiska pisterna högst upp på Ra Valles. Fortsätt ner in lägre terräng via den svarta superlöpan Forcella Rossa. Här i de krävande backarna runt Pomedes har såväl Anja Pärson som Jessica Lindell-Vikarby knipit medaljer och världscuppoäng. 

Faloria är sammanlänkat med Cristallo som i sin tur har den brantaste backen i hela Ski Dolomiti. Men ”Forcella Staunies” är bara öppen vid säkra förhållanden och lutar på så mycket som 64 procent i början. Cristallo är även känt för sin fina offpist på baksidan som vetter mot ”de vita bergen”.
Faloria ligger på en nordsida vilket borgar för säkra snöförhållanden. Ett smart drag kan vara att inleda dagen på Tofanas sydsluttningar för att sedan fortsätta till Faloria under eftermiddagen när solen klivit över kammen.

Tips! Utförsåkning

I skidområdet Sesto Dolomites kan du njuta av 90 km olika spår i hjärtat av Dolomiterna – UNESCOs världsarv. En av höjdpunkterna är ”Giro delle Cime”, en rundtur som tar dig till Dolomiternas vackraste hörn. 

Cortina d’Ampezzo är en av de viktigaste och mest kända skidorterna i Italien, även delar av James Bond filmerna har spelats in här. Varje år arrangeras världskuppen i alpint här i den upphetsande pisten Stratofane, Cortina är även välkänt som den lyxigaste skidorten i Italien. Skidsystemet består av 3 områden, liftkortet gäller till samtliga områden men har inte blivit ihop länkade än. De 2 huvud områdena har 60 och 90 km pister.

Shopping i Cortina D Ampezzo

I Cortina glänser det internationella jetsetet ikapp med Dolomiternas skönhet. Här har kändisar shoppat i exklusiva boutiquer och bott på fina hotell sedan urminnes, ni vet på den där tiden skidorna var gjorda av trä. Men du måste inte vara kung, skådespelare eller fotomodell för att uppskatta byns charm och de välpistade nedfarterna. Cortinas lyx är öppen för alla.

Strax intill kyrkan finner ni Guccibutiken. Det är den första på en skidort berättar kvinnan bakom disken. Att märkeskläderna och väskorna är dyrare här än i turisternas hemstäder betyder inget. Folk förväntar sig att det ska vara dyrt i Cortina. Det är prestige att handla här, säger hon. En butik längre ner på gatan säljer kläder för hästpolo. Är du på jakt efter en billig souvenirtröja? Ge upp. Det finns ingen.