SVALBARD SKIMARATON 2024

Följ med oss och upplev ett härligt lopp och äventyr!

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Dags för Svalbard!

ÅRETS UPPLEVELSE MISSA DEN INTE!
Vi är Officiell Partner

Ordet Svalbard betyder ”kalla kuster” och återfinns i isländska texter från 1100-talet. Skärgården har dock ett relativt milt klimat jämfört med andra områden på samma breddgrad. Men kallt är det förstås: Genomsnittstemperaturen i Longyearbyen varierar från -14° C på vintern till 6° C på sommaren.

Förutom några tusen isbjörnar är öarna hem åt ungefär 2 600 människor. Av dessa bor över 2 000 i Longyearbyen, som ligger på den största ön Spetsbergen. 

Longyearbyen är ett litet men färgstarkt samhälle som har utvecklats till en modern ort med företag och industrier.

Start och mål är vid gruvan 6 i Adventdalen / Todalen, ca 5 km från Longyearbyen.  Svalbard Skimaraton börjar vid botten av Todalen. Spåret följer Todalen mot Frithamn, där kör vi en liten slinga i Bødalen. Sedan passerar spåret den högsta punkten på ca. 430 meter över havet. Sen kör vi nerför mot Gangdalen, där vi följer Hillestadberget ner till Gangdalen därefter åker vi upp igen vid Time Gap, där vi återigen passerar leden högsta punkt. Då är det bara att följa Todalen till målet av Svalbard Skimaraton.

Vi måste vara i mål innan klockan 16:30. Vi som är kvar i spåret efter det kommer att transporteras till målet med snöskoter.


Efter ankomsten till Longyearbyen tar vi vår egen buss som tar oss till hotellet, The Vault Hotel.

Om Svalbard

Vintersäsongen på Svalbard sträcker sig från november/december fram till maj. Under den här perioden kan man utforska ett unikt vinterlandskap med aktiviteter som hundspann och skoterutflykter. Du har alla chanser att få bekanta dig med Svalbards vilda djurliv. Här finns faktiskt fler isbjörnar än människor – 3 000 björnar jämfört med 2 600 invånare. 

Att ta sig upp till Svalbards högsta toppar på ett par skidor är rena drömmen för somliga, medan andra föredrar att utforska vinterlandskapet med hundspann eller snöskoter.

Många aktiviteter kan endast genomföras under vissa årstider. Det går vanligtvis att åka hundsläde, skoter och skidor från december till andra halvan av maj. På vissa platser erbjuds dock dessa aktiviteter även sommartid.

Andra aktiviteter

På galleriet i Longyearbyen kan du ta del av Svalbardssamlingen av gamla kartor och böcker, ett bildspel av fotografen och tonsättaren Thomas Widerberg, samt en utställning med Kåre Tveters målningar. Till och från är utställningsföremålen till salu.

Longyearbyen kyrka är öppen för besökare varje dag och det är gudstjänst nästan varje söndag. Varje tisdagskväll säljer kyrkan kaffe och norska våfflor. Här kan du komma närmare Longyearbyen ochdess invånare.

Svalbard museum i Longyearbyen erbjuder olika utställningar om flora, fauna, kolgruvdrift, jakthistoria och Svalbard under andra världskriget. Genom museet kan du också få titta på linbanecentret, där man ser hur kolet transporterades förr i tiden.

Taubanesentralen (linbanecentralen) är ett kulturmonument över den manuellt drivna kolgruvan i Longyearbyen. Längre tillbaka fraktades kolet med linbana i ”kibs” (malmtråg) på vägen till reningsanläggningen. Vissa av ingångarna till de stängda gruvorna är värda ett besök. Ingång en till ”Gruva no. 2b” rekommenderas varmt. Faktum är att det är i den här gruvan som Jultomten bor, enligt sägnen!

.

Från  12 739 kr /person

 Hotel inklfrukostpension och reseledarservice under hela vistelsen.

Flyg och startplats tillkommer.

Vill bli kontaktad av er

Svalbard Skimarathon GStours

The Vault Hotel
***

Prisexempel 12 739 kr / person
Reslängd 4 nätter 
Del i dubbelrum
 
 
Måltider: Frukostpension och avslutningsmiddag.
Svalbard Skimarathon GStours

Svalbard Skimarathon

  Välj mellan 42 km med eller utan tidtagning eller 21 km utan tidtagning. Längs spåret finns beväpnade isbjörnsvakter som skyddar oss åkare under loppet..

Middagar på Huset och Gruvelageret

Vi erbjuder gemensamma middagar där vi lär känna varandra bättre och kan dela upplevelser och skratt över god mat och dryck. Boka redan nu!

Organiserade evenemang

Här finns mycket att välja mellan! Skotersafari, isgrottor och hundspann är några. Du hittar mer under Aktiviteter.

GStours logo