vandringsresor

FAQ

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Frequently Asked Questions

VANDRINGSRESOR

Vilka kläder rekommenderar ni?

T-shirt (ej bomull) eller liknande är själva basplagget som alltid används närmast kroppen. Det kan vara skönt att ha flera stycken med sig så att man kan byta till en helt torr under dagen.

En funktionströja som som både värmer och andas är skönt att ta på när man känner sig både frusen under själva vandringen som efteråt, i bussen på väg tillbaka till hotellet. En vindtät jacka  är ett mycket användbart och uppskattat plagg bland våra resenärer, som skyddar mot både regn och blåst.

Ett par riktiga vandringsbyxor med avtagbara ben är för många det ultimata då de är enkla att förändra efter behov.
Regnbyxor. En mössa eller keps är viktigt för att skydda huvudet mot solen.

Solglasögon är under soliga dagar ett måste och helst bör man ha ett par sportglasögon som sitter ordentligt fast och som även skyddar ögonen från sidan. Och sist men inte minst ett par sockor som är lika viktigt som bra kängor. Riktiga vandrings sockor, som andas och håller formen är att föredra.


.

Tips vid köp av vandringskängor

Det finns flera olika typer av vandringsskor och vilka man ska skaffa beror på omständigheterna, framför allt dessa tre: terräng, packning och miljö. Är terrängen där man ska vandra besvärlig och stenig, är en högre vandringskänga något att föredra för att slippa få in stenar i skorna exempelvis. Är terrängen istället platt, slät och jämn fungerar låga vandringsskor bra. Har man med sig en tung packning bör skorna vara stabila, ge bra dämpning och gärna vara av den högre varianten. Vandringsskorna ska dessutom kunna stå emot väta och fukt, samtidigt som de är luftiga och lätta. De ska kunna transportera bort fukt från fötterna, utan att släppa in vatten utifrån. Andra saker som är värda att fundera över är exempelvis sömmarna, sulor, snörning och plös. Sömmarna får inte skava på insidan av skon och de ska vara så få som möjligt för att minska risken för läckage. Innersulan ska vara bekväm och ge stöd, samt stötdämpning och yttersulan bör ge stöd i ojämn terräng, ge ett bra grepp på underlaget, samt vara slitstark.

Tour Du Mont Blanc